20-06-07

HUISDIEREN

AMSTERDAM - Huisdieren kunnen veel betekenen voor mensen met psychische problemen. In ons land bestaat echter veel scepsis over het houden van bijvoorbeeld honden en katten in zorginstellingen.
NU.nl/Dennis van Luling

Nederland loopt dan ook achter vergeleken met andere landen in de wereld. Daar wordt al veel langer gebruik gemaakt van therapieën met dieren, zei onderzoeker Mark Janssen dinsdag tijdens het congres 'Gek met dieren' in de Amsterdamse dierentuin Artis. ");


Janssen, van bureau AdSearch, deed een jaar lang onderzoek naar het effect van dieren in de psychiatrie. Een van de onderdelen daarvan was een schrijfwedstrijd met als centrale vraag: 'Helpen huisdieren in de psychiatrie?'. Daarop kreeg de onderzoeker 116 inzendingen van met name GGZ-patiënten maar ook van hulpverleners en enkele familieleden.

 

Zelfdoding

Uit de reacties bleek volgens de onderzoeker dat huisdieren wel degelijk helpen. Zo voorkomen ze zelfdoding, verminderen ze het gebruik van zorg, geven ze plezier en werken ze antidepressief.

Ook kalmeren dieren psychiatrische patiënten en verminderen ze spanningen en angst. Bovendien neemt door het houden van beesten eenzaamheid af, biedt het structuur, verhoogt het de eigenwaarde en faciliteert het sociale contacten.

 

Hartklachten

Volgens Janssen bieden huisdieren een vriendschap en zelfs liefde aan de patiënt. "Een dier lacht je niet uit, die roddelt niet achter je rug om." In het buitenland vinden volgens hem al veel vaker therapieën en activiteiten plaats waarbij gebruik wordt gemaakt van beesten. "Onderzoek wijst uit dat het leidt tot minder hartklachten en gezondheidsklachten en minder stress."

Een goed voorbeeld noemt de onderzoeker de psychiatrische hulphond, die in Nederland nauwelijks bekend is. Het dier wordt getraind om hun baasjes te waarschuwen bij psychiatrische symptomen. Ook kunnen dit soort honden mensen met een hersenaandoening, zoals de ziekte van Parkinson of dementie, begeleiden. De stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) gaat binnenkort wel honden opleiden die mensen met autisme bijstaan.

 

Prioriteit

Janssen roept in zijn onderzoek bestuurders en behandelaars onder meer op het houden van huisdieren serieuzer te nemen en meer prioriteit te geven. Ook moet er meer en beter doordacht beleid worden gemaakt ten aanzien van dieren in de zorg en zijn richtlijnen nodig over dit onderwerp.

22:10 Gepost door MDP Naus in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  del.icio.us |  Facebook |

15-06-07

Pas op voor fake!

Pas op voor fake: tips om namaak te herkennen

vrijdag 15 juni 2007

Weet wat je koopt! Makkelijker gezegd dan gedaan: het onderscheid tussen nep en echt is vaak nauwelijks te zien. Fabrikanten van Bikrin Bags, Reloxen en Samsings worden alsmaar sluwer. Weet waar je op moet letten: drie tips om namaak te herkennen.

Pas op voor fake Gucci-tassen!
Pas op voor fake Gucci-tassen

Vorig jaar ontdekten onderzoekers van de universiteit van Mainz dat consumenten vaak geen idee hebben of een product vals of echt is. Een maand lang volgden ze 250 veilingen op eBay. Zo’n 85 procent van de aangeboden artikelen was nep, maar de klanten trapten er allemaal in. Merkartikelen op veilingsites kopen, is dan ook een duidelijke afrader en houd bij de aanschaf van merkartikelen de volgende tips in je achterhoofd.

Tip 1: eerst onderzoeken, dan pas kopen
Zoek eerst uit wat de kenmerken zijn van je droomtas, -horloge of -parfum. Bestudeer de officiële website, die soms eigen tips verschaft over hoe je the real thing van de fakes kunt onderscheiden.

Deze websites zijn ook handig om je te vertellen of jouw droomproduct überhaupt bestaat. Achterhaal dan hoeveel je droomding ongeveer moet kosten.

Op de officiële sites staan meestal geen adviesprijzen – zoek dat uit door kwaliteitswinkels te bellen, niet door eBay of Marktplaats te raadplegen. Daar worden juist de neppertjes of tweedehandsjes aangeboden. Koop het product alleen via internet als je de winkel honderd procent vertrouwt, zoals deze webshops.

Koop anders alleen in een fysieke winkel. Daar kan je volop wikken en wegen, en dat is de belangrijkste manier om vals van echt te onderscheiden.

Fake Louis Vuitton

Tip 2: wik en weeg
Vertrouw op je zintuigen. Een product dat lichter voelt dan verwacht, kan weleens vals blijken – denk aan horloges of flesjes parfum. Voelt een deel van het product aan als karton (bijvoorbeeld tussen de voering en het leer van een handtas), koop het dan niet. Sowieso geldt: koop niet bij de lichtste twijfel.

Dankzij je eerder uitgevoerde onderzoek (onmisbaar!) ken je de details van je droomproduct: de logootjes op de rits of de handgrepen, een hologram of serienummer, een penning of labeltje op een bepaalde plek, een naad die al dan niet doorloopt.

Als die bepaalde veiligheidskenmerken vals lijken of ontbreken, hou je geld dan vooral in je portemonnee. Dure dingen komen in prijzige verpakkingen: mooi genaaide stoffen zakjes, stevige dozen met logo’s erop, zorgvuldig gemaakte instructieboekjes. Dus: krijg je geen leren hoesje en doekje bij je Ray-Ban zonnebril, maak de koop dan ongedaan.

Tip 3: zeur, zeur, zeur
Verkopers van echte merkartikelen vinden het logisch dat hun klanten zekerheid willen over de betrouwbaarheid van hun handel. Daarom antwoorden ze op alle vragen en geven je waarschijnlijk ook een praktijklesje Echt, Dit Is Echt Echt. Is de verkoper ongeduldig en stelt hij zich aan, loop dan de winkel uit.

Ben je op vakantie en kan je de Lacoste-shirts à 2 euro per stuk niet weerstaan, besef dan dat je maximaal drie producten per categorie mag meenemen. Check de regels op de website van de douane.

Tip après la lettre
Vraag je af wat je nou met die nepspullen gaat doen. Kans is groot dat je ze na een weekje naar de zolder verhuist. Nep is toch maar nep.

Door Emily Gordts

21:26 Gepost door MDP Naus in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  del.icio.us |  Facebook |

06-06-07

Geen goede relatie met broer of zus...?

einhornbildkinder

Mannen, die geen goede relatie hebben met hun broer(s) en/of zus(sen), hebben meer kans op depressiviteit op latere leeftijd. Dit blijkt uit een onderzoek waarvoor 229 mannen vanaf hun tienerjaren tot hun 50ste jaar gevolgd zijn.

Mannen, die in hun tienerjaren met geen enkele broer of zus een hechte band hadden, blijken op hun vijftigste vaker depressief te zijn dan mannen die met tenminste één broer of zus een goede relatie hadden. Deze samenhang blijkt niet te worden beïnvloed door de ouder-kindrelatie.

Het is nog onduidelijk hoe deze relatie zich precies ontwikkelt. Een slechte band met broers en zussen kan een negatieve invloed hebben op de mentale gezondheid. Het is echter ook goed mogelijk dat deze slechte relatie één van de eerste signalen van een depressie is. Daarnaast wordt uit het onderzoek niet duidelijk of deze bevinding ook voor vrouwen geldt. Verder onderzoek naar de invloed van relaties tussen broers en zussen op latere depressiviteit is dan ook van belang.

11:30 Gepost door MDP Naus in Liefde | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us |  Facebook |

04-06-07

Artis verwijdert hekken bij ......

Artis verwijdert hekken bij apen en roofdieren
Uitgegeven op maandag 04 juni 2007

 

 

(Novum) - De leeuwen, tijgers en apen in de Amsterdamse dierentuin Artis hoeven in de toekomst niet meer achter hekken. De tralies rondom de verblijven verdwijnen en de dieren zijn dan te zien vanachter een gracht. Artis heeft 80 miljoen euro nodig voor de uitbreiding. De gemeente Amsterdam liet maandag weten het uitbreidingsplan te steunen en vijftien miljoen euro te willen bijdragen.

Artis verwijdert hekken bij apen en roofdieren

De nieuwe dierenverblijven moeten komen op de plaats waar nu de parkeerplaats van Artis is. De parkeerplekken komen dan onder het twee hectare grote terrein. De dierentuin hoopt volgend jaar de eerste spade in de grond te steken. De roofdieren en waarschijnlijk de orang oetans krijgen door de uitbreiding grotere en betere hokken.

"We willen door de uitbreiding een grotere bijdrage leveren aan het behoud van diersoorten", zegt een woordvoerder van Artis. "We hopen ook olifanten te vestigen op de nieuwe plek. Zij kunnen dan weer voor nieuwe soortgenoten zorgen."

De gemeente Amsterdam gaat in drie jaar vijftien miljoen euro investeren in de dierentuin. Voor het resterende geld klopt de dierentuin aan bij het rijk, de provincie Noord-Holland en het bedrijfsleven.

De uitbreidingplannen zouden losstaan van de 'affaire-Bokito'. Deze gorilla ontsnapte onlangs uit diergaarde Blijdorp en verwondde daarbij een vrouw. De plannen in Amsterdam stonden al langer op stapel.

16:24 Gepost door MDP Naus in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us |  Facebook |