26-02-07

Beroemde psychiatrische patiënten

alsgastenboeken%20(76)

Beroemde psychiatrische patiënten
Bekende wereldburgers die alle leden aan een ernstige psychiatrische ziekte.
 • Gerrit Achterberg (1905-1962): Dichter. Ernstige persoonlijkheidsstoornis. Ongecontroleerd agressief gedrag met vuurwapens, leidend tot een moord en vervolgens een TBS-veroordeling.
 • Jan Arends (1925-1974): Schrijver en huisknecht. Masochistische neigingen. Verbleef veel en lang in psychiatrische ziekenhuizen. Hij pleegde op 48-jarige leeftijd zelfmoord door uit het raam te springen.
 • Beethoven (1770-1827): Duits componist. Door volledige doofheid ontwikkelde Beethoven een extreme achterdocht, die gevoed werd door grote eenzaamheid. Hypochondrische ontwikkeling en religieuze extase maken het psychische beeld compleet.
 • Hector Berlioz (1803-1869): Frans componist. Leed aan ongeneeslijke neuralgie (zenuwpijn) en had regelmatig aanvallen van hysterie. In lethargische slaap overleden.
 • William Blake (1757-1827): Engels dichter, schilder en graveur. Werd gek genoemd vanwege zijn excentriciteit en wereldvreemdheid. Hij leefde op de rand van armoede en stierf berooid en verwaarloosd.
 • Winston Churchill (1874-1965): Brits staatsman, premier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op latere leeftijd kreeg hij last van psychiatrische stoornissen vanuit een verouderingsziekte, leidend tot aderverkalking in de hersenen.
 • Gaetano Donizetti (1797-1848): Italiaans componist. De laatste vijf jaar van zijn leven ernstig geestesziek met hallucinaties en wanen. De waanzinaria uit Lucia di Lammermoor schreef hij op basis van zijn eigen ervaringen.
 • Vincent van Gogh (1853-1890): Schilder, tekenaar en graficus. Maakte verschillende psychoses door en leed vermoedelijk aan epilepsie en depressies. Dit alles werd versterkt door het gebruik van (verdovende) middelen en leidde tot zelfverminking en zelfmoord.
 • Ernest Hemingway (1899-1961): Amerikaans schrijver. Leed aan drepressieve paranoïde psychoses en pleegde uiteindelijk zelfmoord.
 • John Keats (1795-1821): Engels dichter. Vooral tegen het eind van zijn leven werd hij ziekelijke jaloers en koesterde grote achterdocht.
 • Vivien Leigh (1913-1967): Engels actrice. Zij leed aan tuberculose, fysieke uitputting en was manisch depressief.
 • Abraham Lincoln (1809-1865): Amerikaans president. Leed aan depressief-melancholische aanvallen.
 • Michelangelo (1475-1564): Italiaans beeldhouwer, schilder, architect en dichter. Leed aan zware depressies, periodes van geestdriftige opwellingen en scheppingsdrang gevolgd door ontgoochelingen en teleurstellingen.
 • Kate Millet (1934): Amerikaans schrijfster en beeldhouwster. Leed en lijdt aan depressies met herhaaldelijk zelfmoordplannen.
 • Isaac Newton (1643-1727): Engels wis-, natuur- en sterrenkundige. Schizoïde karakterstructuur, obesessieve persoonlijkheid met paranoïde neigingen en fanatiek religieus.
 • Friedrich Nietzsche (1844-1900): Duits dichter en filosoof. Verbleef de laatste 12 jaar van zijn leven in een psychiatrische inrichting. Was sterk hypomaan en hallucinerend.
 • Vaslav Nijinsky (1889-1950): Russisch balletdanser. Leed aan schizofrenie.
 • Eugene O'Neil (1888-1953): Amerikaans toneelschrijver. Alcoholist en lange tijd verslaafd aan drugs.
 • Sylvia Plath (1932-1963): Amerikaans dichteres en schrijfster. Leed aan depressies. Zinspeelt in haar gedichten op zelfmoord. Deed talrijke zelfmoordpogingen. En uiteindelijk zelfmoord.
 • Robert Schuman (1810-1856): Leed aan suïcidale melancholieke depressies, leidend tot dood door uithongering.
 • Leo Tolstoy (1828-1910): Russisch schrijver. Was bij tijden ernstig hypomaan. Dit leidde tot religieus fanatisme en dwangneurotische ontwikkelingen in zijn gedrag.
 • Simon Vestdijk (1898-1971): Schrijver en letterkundige. Leed aan vitale depressies die via elektroshocks en later Trofanil werden behandeld.
 • Tennessee Williams (1914-1983): Amerikaans toneelschrijver, Kreeg ernstige depressies rond zijn 20ste onder andere veroorzaakt door problemen met zijn homosexualiteit.
 • Virginia Woolf (1882-1941): Engels schrijfster. Leed aan depressies, veelal veroorzaakt door externe factoren zoals sexuele problematiek in het Victoriaanse tijperk. Uiteindelijk pleegde zij zelfmoord door verdrinking.
Bron: Delta Psychiatrisch Ziekenhuis.

22:53 Gepost door MDP Naus in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us |  Facebook |

24-02-07

TOP TIEN BESTE MODE ONTWERPERS 2007

Top-10 van de beste ontwerpers in 2007

dinsdag 20 februari 2007 15:14

Voor de vijfde keer koos een panel van deskundigen de belangrijkste designer van het jaar. En opnieuw vinden ze Miuccia Prada de beste. Daarnaast zetten ze in hun top-10 vier nieuwkomers.

De
De 'ready to wear'-collectie van Miuccia Prada

Door John de Greef

1. (1) Miuccia Prada (1949)
Elk seizoen neemt ze met haar visie op kleren en uiterlijk het voortouw en zet ze de koers uit voor de toekomstige trends in de modewereld. Zij weet van vrijwel elke show een verrassing te maken en blijft toch trouw aan haar stijl die slim en speels tegelijk is. Tassen, schoenen, brillen, zelfs sleutelhangers en notitieboekjes weet ze voorzien van het Prada-label als begerenswaardige accessoires te verkopen.

2. (2) Nicolas Ghesquière (1971)
Met de aanstelling tien jaar geleden van de onervaren, jonge Fransman Ghesquière als de creatieve man achter het beroemde Balenciaga-label werd een groot risico genomen. Maar geduld en geloof in zijn creativiteit hebben zich dubbel en dwars bewezen en terugbetaald. Hij heeft het respectabele huis Balenciaga weer interessant gemaakt. Zijn ontwerpen, waarin hij een vernieuwende combinatie maakt tussen futurisme en romantiek, hebben grote invloed.

3. (3) Christopher Bailey (1971)
In 2003 schoot de ster van de tot dan toe onbekende Britse ontwerper Bailey als een komeet omhoog. Waar zijn voorgangers jammerlijk faalden, bleek hij in staat het oude ingeslapen regenjassenmerk Burberry van een geheel nieuw elan te voorzien, zonder de historie te vergeten. Inmiddels zijn de Burberry Prorsum-modeshows een van de grote attracties tijdens de modeweken in Milaan, en doet Burberry voortreffelijk mee in de wereld van de luxe.

4. (4) Dries van Noten (1958)
Opmerkelijk genoeg is de Vlaamse Dries Van Noten al meer dan twintig jaar voor veel vrouwen (en zeker ook voor mannen) de favoriete stijlmeester. Zijn kleren stralen een ingetogen rijkdom uit, refereren subtiel aan exotische culturen, maar staan ver van alles wat wild en trendy is. Van Noten weet met zijn vrij klassieke opvattingen ook de harten te veroveren van het modepanel.

5. (6) Marc Jacobs (1963)
Voor de vijfde maal prijkt de naam van Jacobs op deze lijst. De Amerikaanse ontwerper wordt bijzonder gewaardeerd om zijn veelzijdige kijk op mode. In New York verrast hij steeds weer met zijn trendsettende, eigen collecties waar hij veel ruimte schept voor innovatie. Voor het Franse Louis Vuitton, waar accessoires het fundament van het huis vormen, plaatst hij met zijn aanpak en een subtiel gevoel voor humor uiterst knap de mode voorop.

6. (-) Raf Simons (1968)
In de tien jaar dat hij naam maakte als avant-gardistisch ontwerper heeft de Belgische Raf Simons zich met verve gespecialiseerd in mannenmode. Zijn heldere lijn van vormgeven en zijn moderne kijk op kleren bleken ook moeiteloos van toepassing te zijn op de vrouwenmode die hij het afgelopen jaar presenteerde voor Jil Sander. Zijn twee afgewogen collecties sloegen in als een bom en maakten hem tot vooraanstaand ontwerper.

7. (-) Alexander McQueen (1969)
De Britse McQueen, die zijn entree in de modewereld maakte als een vrolijke bad boy, blijkt toch een zeer gedegen ontwerper. Na een dip verbaast hij alweer twee seizoenen met theatrale shows vol adembenemende, dramatische creaties. Voor de meer alledaagse dracht heeft hij inmiddels de confectielijn McQ in het leven geroepen. Vorig jaar verdween McQueen na drie jaar uit de top-10 waar het panel van deskundigen hem nu weer graag zijn plaats gunt.

8. (-) Jean Paul Gaultier (1952)
Hoeveel de mode de afgelopen dertig jaar te danken heeft gehad aan de op en top Parijzenaar Gaultier bewees de ontwerper zelf met een extra show afgelopen herfst, waarin hij zijn beste ontwerpen van drie decennia nog eens voor het voetlicht bracht. Stuk voor stuk design van de bovenste plank. Naast zijn eigen collectie is Gaultier ook verantwoordelijk voor de vrouwenmode van Hermès.

9. (-) Hussein Chalayan (1970)
Chalayan noemt zichzelf ‘vooral een inwoner van Londen’, maar het is zijn geboorte in het Turkse deel van het verdeelde Cyprus die tot ieders verbeelding spreekt. Hij heeft de bewogen historie van zijn eiland al vaak gebruikt als inspiratiebron voor zijn werk. Het is vooral te danken aan Turquality, een organisatie die de export van Turkse producten behartigt, dat hij zijn uitzonderlijke ontwerpen in het commerciële circuit van de Parijse modeshows kan presenteren.

10. (8) Viktor& Rolf (beide 1969)
Dat de recentste modeshow van Viktor Horsting en Rolf Snoeren vooral draaide om de presentatie van hun nieuwste mannengeur Antidote, met veel muziek en dans zodat hun ontwerpen met kristal, franje en stermotieven wat ondergeschikt leken aan het geheel, werd een beetje flauw gevonden. Hun succes is mede gebaseerd op het feit dat elke collectie leunt op een sterk idee dat ze vervolgens telkens weer op consistente en verrassende wijze weten uit te werken. Dat lukte ze dit jaar ook goed met mode voor H&M.

15:53 Gepost door MDP Naus in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us |  Facebook |

06-02-07

HET WEER

Het weer............

 Weerpraatje

Wij mensen praten keer op keer

over ons Hollandse weer

Het is de conversatie met iedere relatie

bij bakker, groenteboer of slager

met Oma, achterneef of zwager

Is men jong of is men oud

't is te warm of 't is te koud!

En met laaghangende bewolking

nou, dan klaagt heel de bevolking!

Gaat dan dra de zon weer schijnen

zal de somberheid verdwijnen

En men hoort: "Buur, ik ga naar het strand!"

"Nou, ik niet hoor, ik verbrand"

"Ik vind het eigenlijk te heet,

moet je zien hoe ik zweet!"

"Het is te droog naar mijn gevoel,

't is overal een dorre boel"

Maar Oh, wat toch een zegen,

eindelijk eens wat regen!

"zeg, het is toch bar en boos,

het lijkt bijkans wel een hoos!"

"Ik word het eigenlijk spuugzat,

alle dagen even nat!"

"En wat ik er ook van vind,

er is te weinig wind"

"Het is zo stil, ik voel geen zucht...

er zit onweer in de lucht"

"....een donderslag.....NIET TE GELOVEN!...

....ik was net even boven!"

"Ik zag later voor de buis,

er verbrandde weer een huis"

"Oh, wat wordt het mistig zeg,

gevaarlijk bij de weg!"

"We hebben het niet voor 't kiezen,

maar van mij mag het wat vriezen!"

"Het vriest, wat is het bikkelglad,

'k viel haast op mijn gat!"

"Het sneeuwt, wat is dat mooi,

maar straks die vieze dooi!"

"Wat vorst, ik mag het lijden,

dan kan ik schaatsenrijden"

"Dat kan ik niet, schei uit!....

dan val ik altijd op mijn snuit!"

"Ik zei laatst tegen Tante Sjaan,

ik zie bar tegen de winter aan"

Ja, zo gaat het keer op keer,

steeds maar praatjes over het weer.

Maar weet je wat.....het is zo fijn.....

de optimist of chagrijn

doet niemand leed, geen centje pijn.

Wij worden allemaal onverdroten

met hetzelfde sopje overgoten!F. Slijboom-Wolthuizen

21:53 Gepost door MDP Naus in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  del.icio.us |  Facebook |

02-02-07

Reuzenbaby geboren

baby

Reuzenbaby is sensatie in Mexico
Uitgegeven op donderdag 01 februari 2007 om 16:12:44

(Novum/AP) - Bij zijn geboorte woog 'Super Tonio' maar liefst 6,6 kilo. Inwoners van de Mexicaanse kuststad Cancun verdringen zich dezer dagen voor het raam in het ziekenhuis Jesus Kumate Rodriguez om de maandag geboren reuzenbaby te aanschouwen. De baby is 55 centimeter lang.

Volgens de dokters is Super Tonio, oftewel Antonio Vasconcelos, gezond op een iets te hoge bloedsuikerspiegel en een lichte bloedinfectie na. Over een paar dagen mag hij naar huis. De moeder van Antonio, de 23-jarige Teresa Alejandra Cruz, baarde zeven jaar geleden een baby die 5,2 kilo woog.

12:32 Gepost door MDP Naus in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us |  Facebook |