19-12-06

Een Kerstdiner voor mensen met weinig geld

Kerstdiner voor twee (euro p.p.)

Door: Marieke Henselmans

Laatste wijziging aangebracht op: dinsdag 12 december 2006.

In de krant staat abusievelijk dat het diner € 8,00 kost voor twee personen, wat op zich al niet duur is, maar dat moet zijn: € 8,00 voor vier personen!

Vooraf: lichte bouillon, hoofdgerecht: Pommes creatives; Poule miraculeuse (Surinaams recept), Légume favori, nagerecht: ijs met chocoladesnippers en slagroom.

Boodschappen (voor 4 personen)

Kunnen gedaan worden bij elke voordeel-super, maar ook bij AH. De prijzen kunnen een paar cent verschillen. Van de belangrijkste boodschappen is de winkel waar het is gekocht erbij gezet in het schema, maar je kunt ook bij Dirk, Jumbo of andere winkels kijken.

ProductPrijs in €
Glühwein1,19
Bouillonblokjes0,06
Kilo diepvriespatat0,49
Liter zonnebloemolie0,59
Hele kip (diepvries)1,99
Blikje maïs0,25
1 ui0,10
1 appel0,20
1 rode paprika0,45
Kruiden0,05
2 witte boterhammen0,10
Groente naar keuze1,00
Roomijs 1 liter0,65
Chocoladeletters0,50
Slagroom 200 ml0,35
Totaal8,00

€ 8,00 : 4 = € 2,00 per persoon!

ProductMerk/soortWinkelPrijs in €Eenheid
GlühweinAldi1,191 liter
BouillonblokjesLidl0,3512 x 11 gram
DiepvriespatatEuroshopperAH0,491 kilo
ZonnebloemolieBurgVomar0,591 liter
Hele kipdiepvriesLidl1,99Meer dan kilo
Blikje maïsConnaisseursVomar/Dirk0,25300/280 gram
RoomijsKwiniVomar0,651 liter
SlagroomInterlacLidl/Aldi0,35200 ml

Laat de kip en de patat ontdooien. Laat een hulpkok (kind?) de patat in blokjes snijden. Snij voor de vulling van de kip de ui, appel en paprika fijn. Fruit de ui in wat olie. Voeg maïs (met vocht), appel en de helft van de paprika toe aan de ui. Smeer de kip (van binnen en buiten) in met zout en (desgewenst) peper. Vulling in de kip doen. De kip in wat olie goudbruin en gaar braden, liefst in de oven, braadtijd 1 - 1,5 uur. Kip laten afkoelen; verdelen in poten, karbonades, vleugels en borststukken en op ovenvaste schaal leggen met de vulling erom heen. Bewaar het karkas. De schaal nog even in de oven op maximaal 100 graden.

Laat het ijs iets ontdooien. Snijd overgebleven chocoladeletters (afgeprijsd na Sinterklaas) in kleine stukjes en roer ze door het ijs. Zet het ijs terug in de diepvries. Klop de slagroom met een eetlepel suiker stijf en zet in de koelkast. Haal met een scherp mesje stukjes kip van het karkas. Voeg deze kleine stukjes kip met een kwart theelepel suiker aan de van 2 blokjes gemaakte bouillon toe.

Maak de zelfgekozen groente klaar

Suggesties voor voordelige groente: winterwortel, zo'n € 0,59 per kilo. Schrap de wortels, kook ze in hun geheel en snij ze daarna in blokjes. Bestrooien met verse peterselie. Er zijn verschillende verse groenten in de aanbieding: kijk op het laatste moment. Je kunt ook uitwijken naar houdbaar. Zoals rode kool, (pot Kings Crown, € 0,49) of een groot blik sperziebonen, € 0,39, beide bij Lidl. AH is opvallend goedkoop met het eigen merk Euroshopper. Een grote pot erwten (680 gram) kost € 0,59, sperziebonen € 0,40. Euroshopper-spinazie (diepvries) van AH kost maar € 0,29, á la crème van hetzelfde merk € 0,34. Bij Vomar zijn de potten van het merk Koolen ook goed betaalbaar: bietjes, rode kool en erwten-wortelcombinatie alledrie voor € 0,49.

Verhit zonnebloemolie in frituurpan. Zet de koekenpan ook op het vuur. Snijd de witte boterhammen in kleine blokjes, bestrooi ze met zout en wat kruiden naar keuze. Bak ze om en om in de koekenpan tot fijne croutons. Je kunt de Gluhwein verhitten (niet koken!) maar hem ook koel bij de maaltijd drinken. Serveer eerst de kippenbouillon met de croutons. Frituur daarna de frietblokjes in de hete olie. Bestrooien met kruiden naar keuze. Zet de friet, groente en kipschotel op tafel, samen met de wijn. Als dessert het ijs in mooie coupes met de slagroom. Eventueel erbij: appelcompote. Neem een pot appelmoes, (€ 0,25 voor 720 ml, Lidl), doe in mooie kom. Schil en snijdt nog een appel in stukjes, verwarm deze één minuut in de magnetron. Roer ze met wat kaneel en vanillesuiker door de appelmoes.

Alternatieven

Aardappels

Kook schoongeboende aardappels in de schil en snij ze (eenmaal afgekoeld) in schijven, of partjes of vormpjes. Frituur ze in zonnebloemolie, bestrooi ze met grof zeezout. Of kook aardappels kort in de schil, snij ze in schijven of partjes en leg ze in een zo groot mogelijke ovenschotel. Maak een dressing van een paar eetlepels zonnebloemolie, een paar eetlepels echte mayonaise, een theelepel zout, een halve theelepel paprikapoeder en de ‘naalden’ van een paar takjes rozemarijn. Dit mengsel even mengen met de staafmixer en dan over de aardappels uitgieten. Je kunt ook twee schalen maken. Eén voor kinderen en mannen die niet van liflafjes houden: die krijgen alleen olie, zout en paprika over de aardappels. Over de andere schaal gaat óók knoflook en rozemarijn.

Vlees

In week 49/50 is kipfilet in de aanbieding bij Lidl: 600 gram voor € 2,40. Of anders: zoek precies uit hoe laat de winkels dichtgaan vlak voor kerst. De winkels hebben groot ingekocht voor overdreven luxe diners, en wilden tegen elke prijs voorkomen dat ze bijvoorbeeld te weinig rollades in huis hebben. Dus hebben ze er teveel. Ze worden meestal een uur voor sluitingstijd afgeprijsd. Dus: rollades, filet Americain, luxe vleeswaren, fondueschotels, biologisch scharrelvlees: allemaal 35 tot 50 procent goedkoper. Veel mensen vullen op dit soort dagen hun vriezer. Je kunt overwegen pas in dat laatste uur je keus voor het vlees van je kerstdiner te maken.

Wijn

Zowel bij Aldi als Lidl zijn verschillende Spaanse of Zuid Afrikaanse wijnen te vinden die voordelig en lekker zijn. Een kwestie van uitproberen.

Veel meer besparende tips en hartverwarmende ideeën voor de feestdagen zijn te lezen in het boekje Hoor wie klopt daar geld uit mijn zak van Marieke Henselmans.

 

22:22 Gepost door MDP Naus in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  del.icio.us |  Facebook |

Commentaren

Zelf besteed ik ongeveer 15 euro per week aan al mijn voedsel. Ik bereid geen feestmaal voor mezelf. Ik koop een goed brood en met wat koffie en eenvoudig beleg, is dat al een absoluut feestmaal. Ik ben een alleenstaande journalist en mijn professionele uitgaven hebben voorrang. Ik heb zelfs geen verwarming en geen kabel-tv. Geen luxe. Maar wel kerngezond! En ik reis gratis met het openbaar vervoer. Dat is dus al heel wat!

Gepost door: spartaans journalist | 18-12-11

De commentaren zijn gesloten.