28-07-06

12 Tips om de hittegolf beter door te komen

12 Tips om de hittegolf beter door te komen


Ouderen hebben vaak meer last van de hitte dan jongere mensen. Wat kunt u doen om tropische temperaturen beter te weerstaan? Het Nationaal Fonds Ouderenhulp heeft 12 tips voor u verzameld.

Tip 1

Drink minstens twee liter water per dag (meer als u veel transpireert), ook als u geen dorst heeft, en drink verspreid over de dag. Neem water mee als u naar buiten gaat. Wees matig met alcohol,  cafeïnehoudende dranken en dranken met suiker, deze onttrekken juist vocht aan uw lichaam.
Als u minder dan normaal plast of als uw urine donkerder wordt, dan moet u meer drinken.

Tip 2

Denk aan uw huid wanneer u naar buiten gaat! Smeer de onbedekte huid goed in met een zonnebrandmiddel met hoge beschermingsfactor. 

Tip 3

Ga indien mogelijk alleen 's morgens naar buiten. Vermijd als het erg warm is buiten te komen tussen 11.00 en 17.00 uur.

Tip 4

Draag lichte, luchtige kleding, het liefst van katoen, linnen of andere natuurlijke vezels. Bedek uw hoofd met een zonnehoed of zonneklep wanneer u naar buiten gaat. Vervang een dekbed of deken door een laken.

Tip 5

Verzorg wondjes extra goed ter voorkoming van ontsteking.

Tip 6

Blijf goed eten, eiwitrijk en met voldoende vitaminen, en zorg voor voldoende zoutopname. Groenten en fruit zijn aan te bevelen omdat deze een hoog percentage water bevatten en een natuurlijke bron zijn van vitamines en minerale zouten. Soep, bouillon, melk, ijs of tomatensap zijn ook prima om het verloren zout aan te vullen. Zorg voor goede koeling van etenswaren en zorg voor goede hygiëne in de keuken; bij hoge temperaturen bederft voedsel eerder, waardoor u sneller diarree kunt krijgen en veel vocht kunt verliezen.

Tip 7

Houd de warmte zoveel mogelijk buiten. Door rechtstreekse zoninval te vermijden, zonnewering te gebruiken en deuren en ramen overdag dicht te houden en ’s avonds en ’s nachts maximaal te luchten. Als dit niet mogelijk is ivm inbraakpreventie, laat dan (schone) ventilatieroosters permanent open. Doe ook lampen en computer zoveel mogelijk uit.

Tip 8

Als u het warm heeft, maak dan uw gezicht, hals, polsen en benen nat en herhaal dit regelmatig. Een nat washandje of voetenbadje werken ook verkoelend.

Tip 9

Vermijd overmatige inspanningen en neem veel rust.

Tip 10

Gebruik een ventilator of ga naar koele of air-conditioned ruimtes. Gebruikt u een ventilator, plaats deze dan hoog genoeg en let erop dat de luchtstroom niet direct op uw lichaam is gericht. Let op te grote temperatuurverschillen en tocht.

Tip 11

Woont u alleen, heeft u gezondheidsklachten en veel last van de warmte, vraag uw buren of familieleden dan een extra oogje in het zeil te houden of u regelmatig even te bellen. Neem eventueel een abonnement op een alarmeringssysteem.

Tip 12

Wees alert op uzelf. Ga met gezondheidsklachten direct naar de huisarts. Vraag uw huisarts ook om advies wanneer u medicijnen gebruikt die vocht afdrijven of die inwerken op de geestelijke toestand (neuroleptica).

 

21:29 Gepost door MDP Naus in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us |  Facebook |

26-07-06

Zoete frisdranken!

Zoete frisdranken maken middagdip erger!20-07-06
Een uur na het drinken van een drankje met suiker en koolhydraten vertonen proefpersonen meer concentratieproblemen en werken ze langzamer dan mensen die een koolhydraatloos, ongezoet drankje consumeren.


Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Loughborough, in het Engelse Leicestershire. Het onderzoek richtte zich op de bekende ‘middagdip’. Tien proefpersonen werd gevraagd hun nachtrust enkele dagen te beperken tot vijf uur. Op de dag van het experiment kreeg de helft van hen na een lichte lunch een drankje met suiker en koolhydraten en de andere helft een suikerloos drankje, dat arm was aan voedingsstoffen. Daarna  moesten ze alle tien een negentig minuten durende, saaie test maken, die bedoeld was om de ernst van de ‘middagdip’ bij de verschillende deelnemers vast te stellen.

Het eerste half uur gebeurde er niks: de suikerdrinkers en de proefpersonen die zonder suiker hun middagdip te lijf moesten presteerden even goed. Maar na vijftig minuten begonnen de problemen. Vooral bij de proefpersonen die suiker hadden gedronken bemerkten de onderzoekers grotere gaten in de aandacht en meer fouten in de opdrachten die ze maakten.

Uit ander onderzoek blijkt juist dat cafeïne wel de prestaties stimuleert.

‘Een zogenaamde ‘suiker-rush’ is niet de aangewezen manier om een middagdip te lijf te gaan,’ zegt professor Jim Horne, ‘Het is veel beter om dranken met een voldoende hoeveelheid cafeïne  te drinken, eventueel gecombineerd met een middagdutje.

15:55 Gepost door MDP Naus in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  del.icio.us |  Facebook |

25-07-06

Ouderen bellen massaal naar hittelijn

Ouderen bellen massaal naar hittehulplijn
Uitgegeven op dinsdag 25 juli 2006 om 07:26:48, bijgewerkt om 09:42:50

(Novum) - Ruim vierhonderd ouderen hebben sinds zaterdag de ouderenhulplijn gebeld voor tips om door de warme periode heen te komen. Sinds anderhalve week kampt Nederland met de tweede hittegolf van het jaar en het KNMI verwacht dat juli de warmste wordt sinds de weermetingen begonnen in 1706. Vanaf zaterdag zendt het Nationaal Fonds Ouderenhulp (NFO), de initiatiefnemer van de lijn, spotjes uit op de radio.

Ouderen bellen massaal naar hittehulplijn

De ouderen, buren of mantelzorgers die bellen worden dagelijks te woord gestaan door vrijwilligers van SOS Telefonische Hulpdienst, die adviseren en waar nodig doorverwijzen. De meeste bellers zoeken volgens de organisatie bevestiging dat ze de juiste dingen doen; veel water drinken en koele plekken opzoeken.

Voor ouderen wordt bij hoge temperaturen het risico op gezondheidsproblemen groter, stelt het NFO. Zij kunnen hun lichaamstemperatuur moeilijker reguleren. Nederland zoekt tijdens de tropisch dagen verkoeling aan het strand of zwembad, maar veel ouderen zijn hier volgens het fonds niet toe in staat.

18:55 Gepost door MDP Naus in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us |  Facebook |

17-07-06

Salmonella

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salmonella
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Wat is salmonella:

Salmonella is een darmbacterie die via uitwerpselen van mens en dier in het milieu, water en in levensmiddelen terechtkomt. Deze bacterie kan mensen vooral via rauwe dierlijke levensmiddelen, zoals pluimveevlees, kalfs- en varkensvlees, eieren en zuivelproducten ziek maken. Ook verontreinigde groenten en fruit kunnen salmonella bevatten. Mensen raken door het eten van niet of onvoldoende verhitte producten geïnfecteerd. De bacterie is vernoemd naar D.E. Salmon, een Amerikaanse bacterioloog die naar de veroorzaker van de varkenspest zocht en per ongeluk de salmonella-bacterie ontdekte. Inmiddels zijn ruim 2000 soorten salmonella bekend.

Wat is het ziektebeeld bij een salmonellabesmetting:

De eerste ziekteverschijnselen treden gemiddeld 12 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel op. De voedselvergiftiging die kan optreden door een besmetting met salmonella (salmonellose) uit zich naast een korte fase van waterdunne diarree die overgaat in een langere periode met brijachtige diarree vaak met bloed en slijm, buikkrampen, hoofdpijn, lichte koorts, rillingen, misselijkheid, overgeven en slaperigheid. Bij de meeste mensen houden deze verschijnselen twee tot drie dagen aan. Ernstige diarree kan vooral bij jonge kinderen, zwangere vrouwen en oudere personen tot levensbedreigende uitdrogingsverschijnselen leiden. Niet iedereen wordt ziek van een besmetting. Het lichaam van een gezond mens kan een lichte besmetting wel aan. Serieuzer wordt de besmetting als de bacterie doordringt in de bloedbaan. De bacterie kan dan ontstekingen veroorzaken in gewrichten, organen en botten. De patiënt kan dan langdurig last krijgen van buikklachten en gewrichtspijnen.

Volgens de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu doen zich jaarlijks ongeveer 50.000 gevallen van salmonellabesmettting voor. Jaarlijks moeten bijna achthonderd besmette personen worden opgenomen in het ziekenhuis en sterven bijna zestig patiënten aan de gevolgen van een voedselinfectie door salmonella.

Hoe verdwijnen de symptonen van de salmonellabesmetting:

Normaal gesproken is een aantal dagen rust en veel drinken voldoende om de symptomen te laten verdwijnen, maar blijft de patiënt daarna nog maanden drager van de bacterie. Het innemen van antibiotica helpt in de normale besmettingsgevallen niet, hoewel dit bij ernstige ziektegevallen soms wel noodzakelijk is.

Hoe is een salmonellabesmetting te voorkomen:

Hygiëne in de keuken is de belangrijkste remedie tegen een salmonellabesmetting. Die is te voorkomen door vleesproducten koel te bewaren, goed te verhitten en gescheiden van andere verse producten te bewerken. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) raadt aan bij voorkeur geen toetjes, zoals tiramisu en bavarois of mayonaise van rauwe eieren te maken.

Wat voor maatregelen neemt de voedselindustrie tegen de salmonellabacterie:

Ter voorkoming van salmonellabesmettingen is de producent volgens de Warenwet verplicht de waarschuwing op het etiket van pluimveevlees te zetten: ''Let op, geef schadelijke bacteriën geen kans. Zorg daarom dat deze bacteriën niet via de verpakking, uw handen of het keukengerei in uw eten terechtkomen. Maak dit vlees door en door gaar om deze bacteriën uit te schakelen.'' Deze waarschuwing staat ook op kip dat salmonellavrij wordt aangeboden. De VWA controleert sinds 1996 jaarlijks kip en kipproducten op de aanwezigheid van salmonella. Sinds 2001 laten de besmettingen een dalende trend zien. In 2004 is voor het eerst sprake van een significante daling van voedselvergiftigingen. Bron ANP

17:56 Gepost door MDP Naus in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  del.icio.us |  Facebook |

07-07-06

DE BONOBO

14:03 Gepost door MDP Naus in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us |  Facebook |

Dierenpark Planckendael

Dierenpark Planckendael verwelkomt derde bonobo

Klik hier !

ANTWERPEN - Een derde bonobobaby heeft gisteren in het dierenpark Planckendael in het Mechelse Muizen het levenslicht gezien. Dat deelt het dierenpark vandaag mee. Op een recordtempo zette mama Hermien haar vijfde spruit ter wereld. Het aapje stelt het volgens de eerste onderzoeken wel. Hongo en Habari, die eerder dit jaar geboren werden, hebben er een speelkameraadje bij.

Omdat Hermien het kleine aapje dicht tegen zich aandraagt, is het geslacht en dus ook de naam van de baby voorlopig nog niet gekend. Voor de pasgeboren bonobo zal een mooie naam met waardige betekenis, beginnende met een 'H', gezocht worden. Wie de vader van het jong is, blijft voorlopig nog een verrassing. Zodra enkele haartjes van de neiuwe spruit bemachtigd kunnen worden, kan het lab het vaderschap vaststellen.

Voor Planckendael is de geboorte de kers op de taart van haar 50ste verjaardagsfeest. Het dierenpark coördineert wereldwijd een internationaal kweekprogramma voor de bedreigde bonobo’s, die genetisch maar heel weinig zouden verschillen van de mensensoort.

De draagtijd bij bonobo’s bedraagt gemiddeld 8 maanden. Bonobo’s kunnen 50 jaar oud worden en halen een gewicht van zo’n 45 kg. Ze leven in gemengde groepen. De mannetjes blijven hun hele leven bij hun moeder en de meisjes worden uitgehuwelijkt. In Planckendael zitten nu, inclusief de laatste aanwinst, negen bonobo’s.

13:51 Gepost door MDP Naus in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us |  Facebook |

05-07-06

BLOEM & TUIN 2006
Over Bloem & Tuin

Waar en wanneer
Foto impresie
Algemen informatieE-mailWat is er te zien?

 

Bloem & Tuin wordt gehouden in een bosrijk gebied, met een grote variëteit aan flora en fauna. U volgt de looproute door het bos over schitterende wandelpaden, langs open vlaktes en vennen.

Onderweg komt u langs de diverse stands, met onder andere:

  • Originele tuinaccessoires, zoals kunstobjecten, tuinhuisjes, tuinmeubels, tuinverlichting, barbecues, enz.
  • Decoratie-artikelen, de 'versiering' van uw tuin of balkon.
  • Workshops waarbij u uw eigen tuindecoratie kunt maken. Laat uw fantasie de vrije loop en maak uw eigen kunstwerk.
  • Tips, demonstraties en lezingen over de verzorging van bloemen en planten, bloemschikken, tuinaanleg en -onderhoud.
  • U wordt op de hoogte gebracht van de laatste trends.
  • Er is een zeer groot aantal gespecialiseerde kwekers aanwezig die u alles kunnen vertellen over tientallen soorten bloemen en planten waaronder coniferen, buxus, salvia's, vele soorten tuinkruiden, aloë vera (geneeskrachtig kruid), hosta's, siergrassen (dé trend van dit moment), rozen, kuipplanten, hortensia's, orchideeën, Japanse esdoorns, palmen, cactussen en vetplanten, bamboe, agapanthus, wilgen en heemplanten. Ook zal er een schitterende fuchsia-tentoonstelling zijn.
  • U zult verrast zijn bij het zien van de diverse aangelegde modeltuinen en vijvers! Laat u inspireren of vraag advies over tuinontwerp en tuinaanleg. De exposanten op de beurs zullen u laten zien hoe u met creativiteit kunt komen tot verbazingwekkende resultaten!
  • hier een overzicht van de deelnemers!

Kortom, in deze bijzondere, natuurlijke en rustgevende omgeving komt tuinieren en alles wat daarbij komt kijken, optimaal tot zijn recht. Door de adviezen en tips van specialisten wordt het voor iedereen mogelijk om een eigen droomtuin te maken. Ook voor mensen met een balkon zijn er tal van mogelijkheden. Eén ding beloven we alvast: u zult absoluut geen spijt krijgen van een bezoek aan Bloem en Tuin 2006!
14:38 Gepost door MDP Naus | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us |  Facebook |

01-07-06

Koelte en comfort voor zomerdagen

„Koelte en comfort“
Ayurvedische tips voor de warme zomerdagen

In de Ayurveda onderscheidt men drie basisprincipes: Vata, Pitta en Kapha (de drie dosha’s). Deze zijn in de hele natuur en dus ook in ons lichaam werkzaam. Voor het goed en gezond functioneren van lichaam en geest is het nodig dat deze dosha’s in evenwicht zijn.

Vele factoren beïnvloeden het evenwicht van de dosha’s, zoals b.v. het werk, de voeding of de jaargetijden. Als de temperaturen in de zomer stijgen, neemt Pitta (=hitte) in de omgeving toe.
Omdat het lichaam de natuurlijke tendens heeft om evenwicht te handhaven, vermindert het zijn inwendige Agni (= vuur). Dit leidt tot vermindering van de warmteproductie, verlaging van de stofwisseling en afname van de spijsverteringskracht.

U herkent dit vast uit eigen ervaring: bij heet weer is elke activiteit moeizamer en hebben we minder eetlust. Accepteer deze natuurlijke tendens en pas uw voeding en activiteit aan de uiterlijke omstandigheden aan.
 

Maharishi Ayurveda geeft u enige tips om ook als het warmer wordt 'koel' te blijven.

Voeding:

Gebruik minder zout, zuur, scherp en heet voedsel. Geef de voorkeur aan voedsel met zoete, bittere en wrange smaken, omdat deze Pitta in evenwicht brengen. 

Het is erg belangrijk om alleen dan te eten wanneer u honger heeft, omdat op andere tijden van de dag het spijsverteringsvuur op een laag pitje staat. Let er om deze reden speciaal op met mate te eten. Lichtverteerbaar voedsel is aan te bevelen, zoals groentesoep, groente met rijst of een graanproduct. Salade als bijgerecht is ook heel goed. Ook fruit is licht en belast het lichaam nauwelijks. Kruid naar smaak met Pitta Churna en gebruik bij het koken ghi (geklaarde boter) of kokosnootolie (om mee te koken).

Drinken is erg belangrijk bij warmte omdat het lichaam meer transpireert en daarom veel vocht verliest.

Koude dranken zijn acceptabel voor mensen met sterke Pitta, maar het is beter geen ijskoude dranken te nemen  aan het einde van de maaltijd omdat daarmee de spijsverteringskracht
vermindert. Wanneer de spijsvertering vermindert, reageert het lichaam daarop door meer hitte te produceren waardoor we het dan te heet krijgen.

Of uw voorkeur nu naar warme of koele dranken uitgaat, er is een ruime keuze: Pitta Thee, Pitta Milkshake, Raja’s Cup, pepermuntthee, vers vruchtensap of zelfgemaakte lassi (= yoghurtdrank). Heerlijk verfrissend is b.v. lassi met pepermunt of lassi met rozenwater of kokosmelk; lassi-recepten vindt u onderaan deze bladzijde.

U ziet dat de keuze zeer gevarieerd is. Deze dranken smaken niet alleen heel goed, ze zijn ook heel gezond. En in het algemeen geldt dat  wat goed smaakt en u bevalt, ook gezond is voor u.
 

Dagelijkse routine:

Ga op uw natuurlijke behoefte af. In de zomer verlangen we meer naar koelte en lichtheid dus stel u niet langdurig aan de zon bloot. Niet alleen om verbranding te vermijden maar ook om een goed innerlijk evenwicht te handhaven. 's Middags is het goed om in de buurt van een rivier of in de schaduw van een boom te zijn. Niet alléén 'heethoofden' moeten erop letten dat hun hoofd koel blijft. Gebruik naar keus een hoofddoek of zomerhoed om u tegen de zon te beschermen!

En als uw huid toch te veel zon te verduren heeft gekregen, smeer uzelf dan in met onze After Sun Oil. Deze brengt Pitta-verstoringen van de huid weer in evenwicht.
Voor sportactiviteiten in de zomer geldt: doe het rustig aan en put uzelf niet uit. Zwemmen wordt in het bijzonder aanbevolen, evenals wandelen in de natuur.

Geef de voorkeur aan lichte zomergerechten met komkommer, courgettes, pompoen, wortelen, asperges, broccoli, bloemkool, sla, basmatirijst, granen, ghi, hüttenkäse, lassi, gele mungbonen, olijfolie, kokosnootolie, amandelen, zoete vruchten, verse tuinkruiden en milde kruiden zoals koriander, venkel, geelwortel en verse gember.

Neem bij uw maaltijden minder rode bieten, aubergine,  rammenas, tomaten, paprika, uien, knoflook, gierst, rogge, maïs, boekweit, yoghurt (als het niet als lassi bereid is), kwark, karnemelk, kaas, zure vruchten (grapefruit, citroenen), olijven, cashewnoten, honing, melasse, scherpe en hete kruiden (peper, chili’s, anijs, kruidnagels, komijn), zout, azijn, alcohol en voor niet-vegetariërs: rood vlees.

Basisrecept voor lassi: yoghurt met water verdunnen (een deel yoghurt met 3 tot 4 delen water mengen).

Pepermuntlassi: per glas 1/2 theelepel zeer klein gesneden vers pepermuntblad zeer klein gesneden (als er geen verse pepermunt voorhanden is kunt u ook gedroogde pepermunt gebruiken).

Rozenlassi: voor het mengen een paar druppels rozenwater toevoegen. Naar smaak zoeten met suiker.
 

Kokoslassi: een scheutje kokosmelk of wat gepureerd kokosvlees met een beetje vanille toevoegen.

23:03 Gepost door MDP Naus | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us |  Facebook |