26-07-06

Zoete frisdranken!

Zoete frisdranken maken middagdip erger!20-07-06
Een uur na het drinken van een drankje met suiker en koolhydraten vertonen proefpersonen meer concentratieproblemen en werken ze langzamer dan mensen die een koolhydraatloos, ongezoet drankje consumeren.


Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Loughborough, in het Engelse Leicestershire. Het onderzoek richtte zich op de bekende ‘middagdip’. Tien proefpersonen werd gevraagd hun nachtrust enkele dagen te beperken tot vijf uur. Op de dag van het experiment kreeg de helft van hen na een lichte lunch een drankje met suiker en koolhydraten en de andere helft een suikerloos drankje, dat arm was aan voedingsstoffen. Daarna  moesten ze alle tien een negentig minuten durende, saaie test maken, die bedoeld was om de ernst van de ‘middagdip’ bij de verschillende deelnemers vast te stellen.

Het eerste half uur gebeurde er niks: de suikerdrinkers en de proefpersonen die zonder suiker hun middagdip te lijf moesten presteerden even goed. Maar na vijftig minuten begonnen de problemen. Vooral bij de proefpersonen die suiker hadden gedronken bemerkten de onderzoekers grotere gaten in de aandacht en meer fouten in de opdrachten die ze maakten.

Uit ander onderzoek blijkt juist dat cafeïne wel de prestaties stimuleert.

‘Een zogenaamde ‘suiker-rush’ is niet de aangewezen manier om een middagdip te lijf te gaan,’ zegt professor Jim Horne, ‘Het is veel beter om dranken met een voldoende hoeveelheid cafeïne  te drinken, eventueel gecombineerd met een middagdutje.

15:55 Gepost door MDP Naus in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  del.icio.us |  Facebook |

Commentaren

héhé Dit is wel interesant voor de examens.. ;-)

Gepost door: FairYtaleGirL | 26-07-06

hallo Ben even komen piepen! Altijd leuk om eens ergens te gaan rondneuzen, kom gerust ook eens langs...
Zonnige groeten

Giliok

Gepost door: Giliok | 28-07-06

De commentaren zijn gesloten.