14-06-06

Meeste vijftigplusser lang en gelukkig getrouwd

woensdag 14 juni 2006 10:39

Meeste vijftigplusser lang en gelukkig getrouwd

Eindelijk goed nieuws op het slagveld van de liefde: vrij veel mensen blijken een goed huwelijk te hebben.

Door José van der Sman

Dat valt althans op te maken uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waarvan maandag de resultaten bekend werden gemaakt.

Driekwart vijftigplussers nog gehuwd met eerste partner
Driekwart vijftigplussers nog met eerste partner

Volgens dat onderzoek is driekwart van alle mensen die geboren zijn tussen 1940 en 1954, de vijftigplussers dus, nog steeds gehuwd met zijn of haar eerste partner. Ongeveer een vijfde van deze generatie is gescheiden, en vijf procent heeft de partners verloren. Zo’n zes van de tien gescheiden of verweduwde mannen zijn overigens weer opnieuw getrouwd, net als vier van de tien gescheiden of verweduwde vrouwen.

Gelukkig
Lang getrouwd zijn is niet hetzelfde als gelukkig getrouwd zijn, zo weten ze bij het CBS maar al te goed. Daarom is ook gekeken naar de kwaliteit van die langdurige relaties. Ook die blijkt mee te vallen. Maar liefst driekwart van de mannen die nog met hun eerste partner zijn gehuwd, toont zich zeer tevreden met die partner. Van de vrouwen zijn zes van de tien nog steeds zeer tevreden met hun eerste en enige partner.

Al met al genoeg reden om niet te wanhopen over de mogelijkheden om lang en gelukkig getrouwd te zijn. Huwelijk, zo bewijst dit onderzoek maar weer, rijmt lang niet altijd en vanzelfsprekend op gruwelijk.

 

Een tweede huwelijk is slecht voor de lijn

Mannen leven ongezonder na een scheiding en na het overlijden van hun partner drinken ze meer. Maar als mannen na een scheiding opnieuw trouwen worden ze dikker. Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard School of Public Health.

Bijna veertigduizend Amerikaanse mannen tussen veertig en zeventig jaar deden mee aan het onderzoek. Ze vulden vragenlijsten in over hun gezondheid en eet- en drinkgewoontes en moesten om de vier jaar aangeven of ze getrouwd, gescheiden of weduwnaar waren.

Getrouwde mannen zijn gezonder dan ongehuwde mannen

Ongezonde vrijgezellen
De wetenschappers wilden uitzoeken of klopt wat iedereen al denkt: vrijgezelle mannen leven ongezonder dan getrouwde mannen. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat na een scheiding, of na het overlijden van een partner, de gezondheid van mannen verslechterd. Bovendien is bekend dat de sterftekans bij vrijgezellen hoger is dan bij getrouwde mannen.

De resultaten van dit nieuwe onderzoek ondersteunen die vooronderstellingen. Mannen zonder vrouw zorgen minder goed voor zichzelf. Als hun vrouw sterft gaan ze meer drinken en na een scheiding vallen ze af, omdat ze veel slechter eten dan tijdens hun huwelijk. Maar bij mannen die na een scheiding een nieuwe liefde vinden komen de pondjes er snel weer aan.

Weinig sport
Als mannen opnieuw trouwen eten ze gezonder en regelmatiger, drinken ze minder, maar sporten ze ook minder. Dat verklaart waarom ze aankomen. Volgens de onderzoekers hebben mannen door hun nieuwe huwelijk minder tijd om te gaan sporten en zorgt een actief sociaal leven ervoor dat ze meer eten.

Groente
Zoals iedereen eigenlijk al wist, ligt op het bord van een vrijgezelle man veel minder groente dan op dat van een getrouwde man. Jonge vrijgezelle mannen houden niet van groente, en vooral weduwnaars eten er weinig van. Na een scheiding roken mannen ook nog meer sigaretten.

De gewoontes van vrouwen werden in het onderzoek niet bekeken.

 

 

 

14:32 Gepost door MDP Naus | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.