13-05-06

Hirsi Ali loog over vluchtverhaal

Hirsi Ali loog over vluchtverhaal
Uitgegeven op donderdag 11 mei 2006 om 21:47:31, bijgewerkt om 22:43:19

(Novum) - VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali heeft het vluchtverhaal verzonnen. Op grond van dit verhaal kreeg ze in 1992 de status van politiek vluchteling in Nederland. Dit meldt het televisieprogramma Zembla donderdag. Bij haar aantreden als Tweede-Kamerlid in 2003 heeft ze de VVD-top wel het volledige verhaal verteld. Verschillende VVD-prominenten gaven toen te kennen dat dit geen belemmering vormde.

Hirsi Ali loog over vluchtverhaal

Doordat ze haar achtergrond heeft verzwegen, heeft zij in Nederland onterecht een verblijfsvergunning gekregen. Volgens internationale afspraken kun je niet in twee verschillende landen een vluchtelingenstatus krijgen. Hirsi Ali kreeg de status in Kenia en in Nederland. In 1997 werd ze Nederlands staatsburger. Omdat Kenia volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken een veilig land was, werden meerdere Somalische asielzoekers teruggestuurd. Hirsi Ali stelt dat zij dat destijds niet wist.

Hirsi Ali heeft de eerste zeven jaar van haar leven in Somalië gewoond. Het gezin Magan, zoals Hirsi Ali echt heet, ontvluchtte het land voor de burgeroorlog begon. Nadat het gezin kort in Saudie-Arabië en Ethiopië heeft gewoond, is het verhuisd naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi. In Kenia kreeg het gezin de vluchtelingenstatus.

Ze is volgens Zembla nooit duidelijk geweest over haar vluchtverhaal: "Ik dacht als ik nu de waarheid vertel, dan weet ik: 'ik word teruggestuurd naar Duitsland'. Want de regels waren heel erg helder. Als je asiel aanvraagt in Nederland dan heb je eerst een gesprek met iemand van Vluchtelingenwerk. Die gaat je helemaal voorbereiden." Hirsi Ali gaf in het programma toe dat ze het hele verhaal heeft verzonnen, haar echte naam niet heeft gegeven en haar geboortedatum heeft aangepast.

Hirsi Ali liet in Zembla weten nog met partijgenoot en minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) te hebben gebeld over de zaak rond het Kosovaarse meisje Taïda Pasic. "Ik vroeg Rita of ik haar daarover mocht lastigvallen", zegt Hirsi Ali. "Ik heb namelijk ook gelogen toen ik Nederland binnenkwam. De reactie van Verdonk was dat als ze toen minister was geweest, ze me het land zou hebben uitgezet."

22:07 Gepost door MDP Naus | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.