13-05-06

Dolfijnen

dinsdag 9 mei 2006 13:05

Dolfijnen fluiten elkaar de naam toe

Dat dolfijnen intelligente dieren zijn, is algemeen bekend. Maar ze blijken nog slimmer dan gedacht: ze hebben allemaal hun eigen naam.

Hoe zou deze heten?
Hoe zou deze heten?

Slim? Er zijn wel meer dieren, walvissen bijvoorbeeld, die op ingewikkelde manieren met elkaar communiceren. Het rare is dat elke Tuimelaar, zo blijkt uit een nieuwe studie, een specifieke fluittoon heeft.

Benieuwd hoe dat klinkt? Het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist heeft een opgenomen dolfijnennaam online gezet.

Reactie
Een team van onderzoekers heeft dolfijnen eerst gevangen en daarna hun gefluit opgenomen, om de opnames daarna af te spelen om te kijken hoe andere dolfijnen er op reageren.

Een dolfijn blijkt sneller op het geluid van een familielid te reageren, dan op dat van een andere bekende. Dolfijnen herkennen elkaars gefluit, luidt de conclusie. Een van de wetenschappers die bij het onderzoek was betrokken, vergelijkt het volgens New Scientist met bellende mensen. Als u opneemt met een kort 'hallo', zal een goede bekende precies weten dat u het bent.

Door Jan Kooistra

23:51 Gepost door MDP Naus | Permalink | Commentaren (0) |  del.icio.us |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.